Cukier kokosowy palmowy BIO 300g BioPlanet
Opis
Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, przypomina smak brązowego cukru, choć ma bardziej karmelową nutę.
Skład: cukier kokosowy (palmowy)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Uzyskiwany nie bezpośrednio z orzecha kokosowego, a jak każdy cukier palmowy ze słodkiego wodnistego soku uzyskiwanego z naciętych pąków kwiatowych. Sok wypływający z tych nacięć zbiera się, następnie gotuje się uzyskując gęsty płyn, który wlewany jest w tyczkę bambusową i pozostawiony do stwardnienia.
Temperatura topnienia jest bardzo niska, z kolei temperatura spalania jest wysoka co czyni go tak pożądanym przez cukierników i idealnym do potraw z woka.
Jest bogaty w składniki mineralne. Niski indeks glikemiczny (IG35) pozwala kontrolować poziom glukozy w organizmie, przez co zalecany jest dla diabetyków i osób dbających o linię. Znakomicie nadaje się do słodzenia ciast i deserów. Skrystalizowana forma ma zastosowanie medyczne – ma działanie wykrztuśne i pomaga koić ból gardła.
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna - 1602 kJ / 377 kcal kJ / kcal
tłuszcz - 0.40 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
węglowodany - 93.00 g
w tym cukry - 90 g
białko - 0.00 g
sól - 0.90 g
Kraj pochodzenia składników: Indonezja
Kraj produkcji: Polska
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.