Kuskus razowy BIO 1kg Bio Planet
Opis
Skład: kus kus razowy* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Współczesna kuchnia zawdzięcza kus kus Berberom - afrykańskim ludom pustyni.
Kus kus był sporządzany ręcznie z najtwardszych cząstek szlachetnych odmian pszenicy, które po dodaniu mąki, wody z solą i odrobiny oleju były formowane i polerowane do postaci drobnych perełek. Niegdyś odpowiednią miękkość zyskiwał po wielokrotnym poddawaniu go działaniu pary, unoszącej się sponad długo gotowanych zup. Ze względu na swe odżywcze i nawilżające właściwości jest szczególnie zalecana dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych.
Kus kus jest równie smaczny na ciepło, jak i na zimno, jako składnik wielu oryginalnych sałatek. Posiadając delikatną orzechową nutę, nadaje się zarówno do dań ostrych, jak i słodkich.
Kraj pochodzenia: Włochy
Sposób przygotowania: kus kus razowy należy gotować w proporcji 1:1 przez około 5-7 min, w osolonej wodzie. Kus kus można również przygotować metodą "namaczania" na zimno, jednak tak przygotowany może być ciężejstrawny niż ugotowany. Kus kus zalewamy przegotowaną wodą i pozostawiamy na ok. 35 min, aż do pełnego nasiąknięcia. Kus kus jest równie smaczny na ciepło, jak i na zimno.
Informacje dodatkowe:
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1463 kJ / 346 kcal kJ / kcal
tłuszcz - 2.00 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
węglowodany - 64.00 g
w tym cukry - 0 g
białko - 13.00 g
sól - 0.02 g
Informacja alergiczna:
Zawiera: gluten
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (w tym laktozę) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.