Płatki amarantusowe BIO 300g Bio Planet
Opis
Do pieczywa, zup, kotletów, ciast itp. Płatki amarantusowe to również doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Płatki z nasion amarantusa charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Zawierają ok. 17% białka o wyjątkowej, jak na białko roślinne wartości biologicznej. Są one bogate w lizynę metioninę i tryptofan w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych.
Wartość biologiczna białka amarantusa wynosi ok 75% czym przewyższa wartość biologiczną mleka (73%) jęczmienia (62%) pszenicy (56%) i kukurydzy (44%) Zawarty w płatkach tłuszcz (ok 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E).
Płatki z nasion amarantusa są bogate w żelazo wapń i magnez Zawartość żelaza jest 5–krotnie wyższa niż w pszenicy.
Skład: płatki amarantusowe* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Sposób przygotowania:
zagotować 500 ml wody lub mleka, powoli wsypać ok. 60 g płatków, gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 396 kcal (1663 kJ)
BIAŁKO - 14,6
WĘGLOWODANY - 56,8
TŁUSZCZ - 8,8
Kraj pochodzenia składników: Indie
Kraj producenta: Polska
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.