Miody Manuka MGO™ to miody zawierające certyfikowane stężenie naturalnego methylglyoxalu. Certyfikat MGO™ 400+ oznacza, że kilogram miodu zawiera co najmniej 400 mg methylglyoxalu. Methylglyoxal, jak wykazały badania naukowe, występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka i jako jedyny jest odpowiedzialny za trwałe i unikatowe właściwości tego miodu. Produkt importowany bezpośrednio z Nowej Zelandii.
Produkt importowany bezpośrednio z Nowej Zelandii.
MIÓD MANUKA - ŹRÓDŁA SZCZEGOLNYCH WŁAŚCIWOŚCI
Miód z krzewu Manuka jest wytwarzany w Nowej Zelandii przez pszczoły, które odżywiają się nektarem kwiatów Leptospermum scoparium czyli właśnie Manuki. Nowa Zelandia znana jest jako kraj wyjątkowo czysty, mający unikatową roślinność. Jest to jedyne miejsce na świecie, w którym możemy znaleźć krzewy Manuki.
Właściwości miodu mają ścisły związek z tym, z jakich roślin jest on wytwarzany. Tak samo jest w przypadku miodu Manuka. Nektar kwiatów Manuki zawiera substancje, które zamieniają się w methylglyoxal. Do przemiany dochodzi zarówno w organizmie pszczoły, podczas transportu nektaru do ula, jak i podczas procesu dojrzewania miodu.
To właśnie methylglyoxal został przez naukowców uznany za główny, aktywny składnik znajdujący się w miodzie Manuka. Badania nad tym prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej. Analizował on m.in. skład i właściwości miodu Manuka. Prof. Henle to jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Na podstawie jego badań możemy stwierdzić, że jedynie methylglyoxal jest źródłem trwałej, dobroczynnej aktywności miodu. Pod pojęciem aktywności trwałej rozumiemy taką aktywność, która nie wynika z nadtlenku wodoru i jego zawartości z miodzie. Warto też odnotować, że methylglyoxal w znaczących ilościach występuje jedynie z niektórych miodach Manuka.
WŁAŚCIWOŚCI MIODU MANUKA
Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka:
- Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy. Osoby stosujące regularnie Miód Manuka złagodziły uciążliwości i dyskomfort związany z dolegliwościami żołądkowymi (zgaga, częsta niestrawność, ból brzucha, refluks) oraz jelitowymi (zespól jelita nadwrażliwego).
- Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa też na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych. Miód Manuka jest doskonały dla dzieci i dorosłych, często borykających się z przeziębieniami i infekcjami.
- Miód Manuka łagodzi dolegliwości górnych dróg oddechowych (infekcje nosa, gardła, krtani i oskrzeli)
- Dodatkowo, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry (trądzik, wykwity i egzemy).
Szczólne właściwości miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic pomiędzy poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, aby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.Prosimy pamiętać, że Miód Manuka MGO™ jest środkiem spożywczym, a nie leczniczym. Osoby chore powinny skorzystać z pomocy lekarza.
100% CZYSTEGO MIODU, NA 100%
Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.
Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja poprzez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów podczas produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, aby temperatura w której miody są wytwarzane i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.
Miód Manuka produkowany jest pod ścisłą kontrolą a Manuka Health New Zeland Ltd posiada certyfikat RMP (Risk Menagment Program) w ramach HACCP (Hazard Analysis Ans Critical Control Point) I GMP (Good Manufacturing Practice).
Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu firmy Manuka Health funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA (Nowozelandzkiego Urzędu ds. Zdrowej Żywności) i są dopuszczone do dystrybucji w krajach Unii Europejskiej. Dodatkowo w Polsce Miód Manuka MGO™ badany jest przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową (wyniki badań w 2008 roku potwierdziły pełną oryginalność Miodów Manuka MGO™ .
Warto też dodać, że miody Manuka wytwarzane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i sztucznych dodatków.
Zobacz ofertę Miodów Manuka.