Promocje
KURKUMINA 90 KAPSUŁEK - JANTAR
KURKUMINA 90 KAPSUŁEK - JANTAR
58,00 zł 54,90 zł
szt.
Omega 3 1000mg 90 kapsułek Jantar
Omega 3 1000mg 90 kapsułek Jantar
30,70 zł 29,20 zł
szt.
Oliwki zielone bez pestki BIO 350g Campomar Nature
Oliwki zielone bez pestki BIO 350g Campomar Nature
12,20 zł 10,90 zł
szt.
Ryż czerwony pełnoziarnisty BIO 1kg Bio Planet
Ryż czerwony pełnoziarnisty BIO 1kg Bio Planet
20,90 zł 19,20 zł
szt
WODA KOKOSOWA NIEFILTROWANA BIO 1 l - COCO (DR. MARTINS)
WODA KOKOSOWA NIEFILTROWANA BIO 1 l - COCO (DR. MARTINS)
15,70 zł 13,60 zł
Oliwki czarne z pestką BIO 350g Campomar Nature
Oliwki czarne z pestką BIO 350g Campomar Nature
13,90 zł 12,30 zł
szt.
BUTELKA NA WODĘ HAKUNA MINTATA 450 ml - DOPPER
BUTELKA NA WODĘ HAKUNA MINTATA 450 ml - DOPPER
54,50 zł 49,99 zł
szt.
BUTELKA NA WODĘ SUNSHINE SPLASH 450 ml - DOPPER
BUTELKA NA WODĘ SUNSHINE SPLASH 450 ml - DOPPER
54,50 zł 49,99 zł
szt.
Jaja kury zielononóżki M BIO 10 szt Bio Planet
Jaja kury zielononóżki M BIO 10 szt Bio Planet
19,50 zł 18,90 zł
szt.
Producenci
Prokonsumencki

  

Matero ceramiczne czarne (naczynie do Yerba Mate) 350 ml Organic Mate Green

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 3 -5 dni roboczych
Cena: 19,60 zł 19.60
ilość szt.
Zyskujesz 19 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Czarne Matero  - Naczynie ceramiczne, pojemność 350 ml. Produkt wykonany z ceramiki, przeznaczony do przygotowywania naparu z Yerba mate.

UWAGI
Sposób czyszczenia: myć wodą z detergentem.

 

Parzenie Yerba Mate

  1. Wypełnij naczynie suszem od 1/2 do 3/4 jego pojemności.
  2. Przykryj otwór naczynia dłonią, odwróć naczynie do góry dnem oraz potrząśnij energicznie kilka razy naczyniem w górę i w dół.
  3. Dzięki temu zabiegowi najdrobniejsze części mate oraz pył przesuwają się ku górze, przez co zmniejszamy ryzyko zatykania się bombilli.
  4. Kolejnym krokiem jest delikatne przesunięcie mate na ściankę naczynia. Odpowiednie ułożenie suszu zapobiega zatykanie bombilli przez najdrobniejsze jego części oraz dostawanie się pyłu przez wlot bombilli.
  5. Następnie w pustą przestrzeń wlewamy powoli niewielką ilość wody w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego jej wchłonięcia przez susz. Matero jest ciągle ułożone delikatnie po ukosie, susz znajduje się na ściance. Zalanie zimną wodą ma na celu uniknięcie utraty wartości odżywczych oraz aromatu płynącego z naparu.
  6. Przyszedł czas na umieszczenie bombilli w pustą przestrzeń gdzie nie znajduje się susz. 
  7. Teraz należy delikatnie wlać ciepłą wodę(do 75 °C) w pustą przestrzeń. Nalewamy niemal po brzegi, mając na uwadze pozostawienie na samej górze niewielkiej ilości ciągle suchej mate.
    Po dodaniu ciepłej wody należy odczekać około 2-3 minut i napar jest gotowy do wypicia. 
    Gdy opróżnimy naczynie z naparu możemy dolewać ciepłej wody, aż do momentu, gdy nie będziemy już odczuwać dostatecznego smaku płynącego z naparu.
  8. Do suszu mate można dodawać inne składniki, które mają na celu zniwelowanie goryczki (miód, cukier czy zioła: mięta, mięta pieprzowa, werbena cytrynowa, liście bławatka i inne). Cukier można zastąpić innym zamiennikiem przykładowo stewią, ksylitolem lub erytrolem.

 Należy pamiętać o kluczowych sprawach, tj:

  • Nie mieszamy suszu bombillą, powoduje to zatykanie jej otworów i powstawanie tzw. błotka.
  • W pierwszej kolejności wlewajmy do naczynia zimną wodę, aby dłużej utrzymać aromat naparu i jego składniki odżywcze.
  • Wstrząśnij naczyniem zatykając jego otwór, aby najdrobniejsze elementy mate pozostały u góry.
  • Do kolejnych zalań używaj wody o temperaturze maksymalnie 75 °C.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl