Promocje
Barszcz czerwony wegetariański BIO 500ml Bio Food
Barszcz czerwony wegetariański BIO 500ml Bio Food
8,90 zł 8,20 zł
szt.
Mąka żytnia razowa typ 2000 BIO 1kg Bio Planet
Mąka żytnia razowa typ 2000 BIO 1kg Bio Planet
7,00 zł 5,79 zł
szt
Cynamon cejloński mielony BIO 50g Dary Natury
Cynamon cejloński mielony BIO 50g Dary Natury
8,80 zł 7,19 zł
szt.
Herbata zielona Sencha BIO 75g Lebensbaum
Herbata zielona Sencha BIO 75g Lebensbaum
16,90 zł 13,99 zł
szt.
Napój ryżowy BIO 1l Natumi
Napój ryżowy BIO 1l Natumi
8,20 zł 6,79 zł
szt.
Kakao FT BIO 200g Terra Etica Cafe Michel
Kakao FT BIO 200g Terra Etica Cafe Michel
25,50 zł 21,99 zł
szt.
Płatki drożdżowe nieaktywne BIO 100g Bio Planet
Płatki drożdżowe nieaktywne BIO 100g Bio Planet
14,30 zł 11,79 zł
szt.
Olej słonecznikowy Ext. Virgin BIO 500ml Bio Planete
Olej słonecznikowy Ext. Virgin BIO 500ml Bio Planete
14,80 zł 12,49 zł
szt.
Orzechy piniowe BIO100g Bio Planet
Orzechy piniowe BIO100g Bio Planet
27,90 zł 22,99 zł
szt.
Producenci
Prokonsumencki

  

Matero ceramiczne zielone (naczynie do Yerba Mate) 350 ml Organic Mate Green

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 19,90 zł 19.90
ilość szt.
Zyskujesz 19 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Zielone Matero  - Naczynie ceramiczne, pojemność 350 ml. Produkt wykonany z ceramiki, przeznaczony do przygotowywania naparu z Yerba mate.

UWAGI
Sposób czyszczenia: myć wodą z detergentem.

 

Parzenie Yerba Mate

  1. Wypełnij naczynie suszem od 1/2 do 3/4 jego pojemności.
  2. Przykryj otwór naczynia dłonią, odwróć naczynie do góry dnem oraz potrząśnij energicznie kilka razy naczyniem w górę i w dół.
  3. Dzięki temu zabiegowi najdrobniejsze części mate oraz pył przesuwają się ku górze, przez co zmniejszamy ryzyko zatykania się bombilli.
  4. Kolejnym krokiem jest delikatne przesunięcie mate na ściankę naczynia. Odpowiednie ułożenie suszu zapobiega zatykanie bombilli przez najdrobniejsze jego części oraz dostawanie się pyłu przez wlot bombilli.
  5. Następnie w pustą przestrzeń wlewamy powoli niewielką ilość wody w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego jej wchłonięcia przez susz. Matero jest ciągle ułożone delikatnie po ukosie, susz znajduje się na ściance. Zalanie zimną wodą ma na celu uniknięcie utraty wartości odżywczych oraz aromatu płynącego z naparu.
  6. Przyszedł czas na umieszczenie bombilli w pustą przestrzeń gdzie nie znajduje się susz. 
  7. Teraz należy delikatnie wlać ciepłą wodę(do 75 °C) w pustą przestrzeń. Nalewamy niemal po brzegi, mając na uwadze pozostawienie na samej górze niewielkiej ilości ciągle suchej mate.
    Po dodaniu ciepłej wody należy odczekać około 2-3 minut i napar jest gotowy do wypicia. 
    Gdy opróżnimy naczynie z naparu możemy dolewać ciepłej wody, aż do momentu, gdy nie będziemy już odczuwać dostatecznego smaku płynącego z naparu.
  8. Do suszu mate można dodawać inne składniki, które mają na celu zniwelowanie goryczki (miód, cukier czy zioła: mięta, mięta pieprzowa, werbena cytrynowa, liście bławatka i inne). Cukier można zastąpić innym zamiennikiem przykładowo stewią, ksylitolem lub erytrolem.

 Należy pamiętać o kluczowych sprawach, tj:

  • Nie mieszamy suszu bombillą, powoduje to zatykanie jej otworów i powstawanie tzw. błotka.
  • W pierwszej kolejności wlewajmy do naczynia zimną wodę, aby dłużej utrzymać aromat naparu i jego składniki odżywcze.
  • Wstrząśnij naczyniem zatykając jego otwór, aby najdrobniejsze elementy mate pozostały u góry.
  • Do kolejnych zalań używaj wody o temperaturze maksymalnie 75 °C.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl