Orkisz na kutię BIO 400g Babalscy
Opis
Orkisz jest to zboże spokrewnione z pszenicą.
Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a uprawiane było już ponad 9000 lat temu na Bliskim Wschodzie. Orkisz stał się popularny w Europie pod wpływem tekstów XII-wiecznej uzdrowicielki, św. Hildegardy z Bingen, wg której zboże to jest najlepiej tolerowane przez organizm ludzki. Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, chroniących je przed zanieczyszczeniami. Dzięki naturalnej odporności, orkisz nie jest poddawany działaniu pestycydów czy innych toksycznych substancji. Orkisz doskonale nadaje się do kiełkowania oraz do wypieków. Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i witamin.
SKŁAD: orkisz* (certyfikowany składnik ekologiczny).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1569 kJ / 371 kcal;
Tłuszcz: 2,5 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g;
Węglowodany: 66,1 g;
w tym cukry: 2,2 g;
Błonnik: 10,90 g;
Białko: 15,60 g
Sól: 0,025 g
Kraj pochodzenia składników: Polska
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.