SKLEP STACJONARNY  
SKLEP INTERNETOWY 
Menu
Szukaj
Koszyk

Ptasie mleczko w nowej, kokosowej odsłonie z nasionami chia.

Ptasie mleczko w nowej kokosowej odsłonie z nasionami chia.

Zdrowa wersja tego znanego smakołyku, tak samo delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach, lecz z sami zdrowymi składnikami. Znacie ten przepis?

Przejdź do wpisu

Ptasie mleczko w nowej kokosowej odsłonie z nasionami chia.

Zdrowa wersja tego znanego smakołyku, tak samo delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach, lecz z sami zdrowymi składnikami. Znacie ten przepis?

Jeśli nie, zachęcamy do wypróbowania. To nasza kolejna udana inspiracja zaczerpnięta z bloga truetastehunters. Zobaczcie sami.

Czekolada:

- 1 puszka mleka kokosowego – 400g

- 2 łyżki kakao

- 4 łyżki ksylitolu lub innego zdrowego słodzika

- cynamon, sól po szczypcie

- 2 łyżeczki agaru

Pianka:

- 1 puszka mleka kokosowego 400g

- 100 ml mleka roślinnego

- 4 łyżki nasion chia, szałwii hiszpańskiej

- 1 łyżka syropu z agawy, miody itp.

- 3 łyżki ksylitolu

- 1 łyżka ekstraktu z wanilii

- 1 i ½ łyżeczki agaru

 

W dwóch garnkach (jeden na czekoladę i jeden na piankę) mieszamy wszystkie składniki oprócz agaru. Podgrzewamy a po zagotowaniu dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 10 min.

Blachę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy pół masy czekoladowej. Naczynie odstawiamy do lodówki na ok. 5 min.

Po stężeniu czekolady, nakładamy na nią piankę. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 min. Pozostałą część masy czekoladowej, ponownie podgrzewamy i mieszamy a po upływie 15 min. wykładamy na stężałą już piankę.

Całość przykrywamy i pozostawiamy w lodówce na ok. 3h. Teraz pozostaje tylko pokroić na mniejsze kawałki.

Smacznego.

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz