Ptasie mleczko w nowej kokosowej odsłonie z nasionami chia.
Zdrowa wersja tego znanego smakołyku, tak samo delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach, lecz z sami zdrowymi składnikami. Znacie ten przepis?
Jeśli nie, zachęcamy do wypróbowania. To nasza kolejna udana inspiracja zaczerpnięta z bloga truetastehunters. Zobaczcie sami.
Czekolada:
- 1 puszka mleka kokosowego – 400g
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki ksylitolu lub innego zdrowego słodzika
- cynamon, sól po szczypcie
- 2 łyżeczki agaru
Pianka:
- 1 puszka mleka kokosowego 400g
- 100 ml mleka roślinnego
- 4 łyżki nasion chia, szałwii hiszpańskiej
- 1 łyżka syropu z agawy, miody itp.
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 i ½ łyżeczki agaru
W dwóch garnkach (jeden na czekoladę i jeden na piankę) mieszamy wszystkie składniki oprócz agaru. Podgrzewamy a po zagotowaniu dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 10 min.
Blachę 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy pół masy czekoladowej. Naczynie odstawiamy do lodówki na ok. 5 min.
Po stężeniu czekolady, nakładamy na nią piankę. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 min. Pozostałą część masy czekoladowej, ponownie podgrzewamy i mieszamy a po upływie 15 min. wykładamy na stężałą już piankę.
Całość przykrywamy i pozostawiamy w lodówce na ok. 3h. Teraz pozostaje tylko pokroić na mniejsze kawałki.
Smacznego.