Promocje
Ser z ziołami i papryką świeży BIO Eko Kniaź
Ser z ziołami i papryką świeży BIO Eko Kniaź
74,00 zł 69,90 zł
kg
Ser z ziołami i czosnkiem świeży BIO Eko Kniaź
Ser z ziołami i czosnkiem świeży BIO Eko Kniaź
74,00 zł 69,90 zł
kg
Krążki ryżowe z rozmarynem BIO 50g Fiorentini
Krążki ryżowe z rozmarynem BIO 50g Fiorentini
3,60 zł 3,30 zł
szt.
Falafel BIO 240g Florentin
Falafel BIO 240g Florentin
17,50 zł 15,90 zł
szt.
Hummus BIO 200g Florentin
Hummus BIO 200g Florentin
14,40 zł 12,90 zł
szt.
Deser kokosowy mango-marakuja  BIO 130g Harvest Moon
Deser kokosowy mango-marakuja BIO 130g Harvest Moon
10,49 zł 9,90 zł
szt.
Deser kokosowy waniliowy  BIO 130g Harvest Moon
Deser kokosowy waniliowy BIO 130g Harvest Moon
10,49 zł 9,90 zł
szt.
Oliwa z oliwek BIO Extra Virgin 750ml J.Brochenin
Oliwa z oliwek BIO Extra Virgin 750ml J.Brochenin
36,00 zł 33,90 zł
szt.
Producenci
Kolteciki z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami 0
Kolteciki z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami

Dziś, kolejny sprawdzony przepis zaczerpnięty z jednego z naszych ulubionych blogów truetastehunters, którym chcielibyśmy się z Wami podzielić. Burgery, kolteciki z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami.

Wegańskie, pyszne, pożywne i niskotłuszczowe danie o wyrazistym smaku, przygotowane w piekarniku, czyli dodatkowo bez smażenia na tłuszczu. Kotlety łatwo się skleja, dość szybko przygotowuje a wymagane podstawowe składniki to kasza jaglana, suszone pomidory, len mielony, cebula i czosnek, które zwykle mamy w domu. Reszta to właściwie przyprawy, z którymi dowolnie możecie eksperymentować.

Zobaczcie sami.

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej, wcześniej przelanej wrzątkiem i ugotowanej w ½ kostki bulionu warzywnego
  • 6 pokrojonych suszonych pomidorów
  • 1 cebula i 1 spory ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki syropu klonowego/miodu/syropu z agawy
  • 1 łyżeczka kurkumy i słodkiej papryki
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżeczki poppingu amarantusa
  • 3 łyżki soku pomidorowego lub pulpy
  • sól i pieprz

W oryginalnym przepisie  były także 2  łyżki podprażonego słonecznika, które z powodzeniem można zastąpić sezamem, oraz zatar, gotowa mieszanka ziół, za którą dodaliśmy po 1/3 łyżeczki oregano, majeranku i bazylii.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać do ugotowanej kaszy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Piec w temp. 200 stopni przez 30 min, po tym czasie kotlety obrócić zapiekając je jeszcze przez 10 minut.

Można podawać z sosem, ale nie jest to koniecznie. Dłużej pieczone są chrupiące i również samodzielnie smakują doskonale.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Darmowa dostawa

Bezpieczne zakupy

Program lojalnościowy

Ekolandia wysoka jakość obsługi

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl