Dziś, kolejny sprawdzony przepis zaczerpnięty z jednego z naszych ulubionych blogów truetastehunters, którym chcielibyśmy się z Wami podzielić. Burgery, kolteciki z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami.
Wegańskie, pyszne, pożywne i niskotłuszczowe danie o wyrazistym smaku, przygotowane w piekarniku, czyli dodatkowo bez smażenia na tłuszczu. Kotlety łatwo się skleja, dość szybko przygotowuje a wymagane podstawowe składniki to kasza jaglana, suszone pomidory, len mielony, cebula i czosnek, które zwykle mamy w domu. Reszta to właściwie przyprawy, z którymi dowolnie możecie eksperymentować.
Zobaczcie sami.
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej, wcześniej przelanej wrzątkiem i ugotowanej w ½ kostki bulionu warzywnego
- 6 pokrojonych suszonych pomidorów
- 1 cebula i 1 spory ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki syropu klonowego/miodu/syropu z agawy
- 1 łyżeczka kurkumy i słodkiej papryki
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżeczki poppingu amarantusa
- 3 łyżki soku pomidorowego lub pulpy
- sól i pieprz
W oryginalnym przepisie były także 2 łyżki podprażonego słonecznika, które z powodzeniem można zastąpić sezamem, oraz zatar, gotowa mieszanka ziół, za którą dodaliśmy po 1/3 łyżeczki oregano, majeranku i bazylii.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać do ugotowanej kaszy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Piec w temp. 200 stopni przez 30 min, po tym czasie kotlety obrócić zapiekając je jeszcze przez 10 minut.
Można podawać z sosem, ale nie jest to koniecznie. Dłużej pieczone są chrupiące i również samodzielnie smakują doskonale.
Smacznego!