Promocje
Mąka kokosowa BIO 400g Bio Planet
Mąka kokosowa BIO 400g Bio Planet
7,20 zł 6,50 zł
szt
Słonecznik łuskany BIO 1kg Bio Planet
Słonecznik łuskany BIO 1kg Bio Planet
13,30 zł 12,50 zł
szt.
Syrop klonowy A BIO 250ml Bio Planet
Syrop klonowy A BIO 250ml Bio Planet
26,20 zł 23,50 zł
szt.
Sos Tamari Strong bezglut. BIO 250ml Lima
Sos Tamari Strong bezglut. BIO 250ml Lima
22,50 zł 19,99 zł
szt.
Figi suszone BIO 1kg Bio Planet
Figi suszone BIO 1kg Bio Planet
47,90 zł 39,99 zł
szt.
Dwumiesięcznik - Harmonia (styczeń-luty 2018)
Dwumiesięcznik - Harmonia (styczeń-luty 2018)
9,95 zł 1,99 zł
szt
Daktyle sproszkowane BIO 300g Bio Planet
Daktyle sproszkowane BIO 300g Bio Planet
13,80 zł 12,50 zł
szt
 Len złoty (siemię lniane) BIO 400g Bio Planet
Len złoty (siemię lniane) BIO 400g Bio Planet
7,29 zł 6,50 zł
szt
Figi suszone BIO 150g Bio Planet
Figi suszone BIO 150g Bio Planet
8,80 zł 7,50 zł
szt.
Producenci
Kolteciki z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami 0
Kolteciki z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami

Dziś, kolejny sprawdzony przepis zaczerpnięty z jednego z naszych ulubionych blogów truetastehunters, którym chcielibyśmy się z Wami podzielić. Burgery, kolteciki z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami.

Wegańskie, pyszne, pożywne i niskotłuszczowe danie o wyrazistym smaku, przygotowane w piekarniku, czyli dodatkowo bez smażenia na tłuszczu. Kotlety łatwo się skleja, dość szybko przygotowuje a wymagane podstawowe składniki to kasza jaglana, suszone pomidory, len mielony, cebula i czosnek, które zwykle mamy w domu. Reszta to właściwie przyprawy, z którymi dowolnie możecie eksperymentować.

Zobaczcie sami.

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej, wcześniej przelanej wrzątkiem i ugotowanej w ½ kostki bulionu warzywnego
  • 6 pokrojonych suszonych pomidorów
  • 1 cebula i 1 spory ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki syropu klonowego/miodu/syropu z agawy
  • 1 łyżeczka kurkumy i słodkiej papryki
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżeczki poppingu amarantusa
  • 3 łyżki soku pomidorowego lub pulpy
  • sól i pieprz

W oryginalnym przepisie  były także 2  łyżki podprażonego słonecznika, które z powodzeniem można zastąpić sezamem, oraz zatar, gotowa mieszanka ziół, za którą dodaliśmy po 1/3 łyżeczki oregano, majeranku i bazylii.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać do ugotowanej kaszy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Piec w temp. 200 stopni przez 30 min, po tym czasie kotlety obrócić zapiekając je jeszcze przez 10 minut.

Można podawać z sosem, ale nie jest to koniecznie. Dłużej pieczone są chrupiące i również samodzielnie smakują doskonale.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Darmowa dostawa

Bezpieczne zakupy

Program lojalnościowy

Ekolandia wysoka jakość obsługi

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl