OLEJE I OCTY
Co warto wiedzieć o olejach?
Tłuszcze to podstawowy obok białek i węglowodanów składnik naszej diety. W dobrze zbilansowanej diecie tłuszcze powinny pokrywać 1/3 naszego dziennego zapotrzebowania na energię. Najlepiej pokrywać je, spożywając tłuszcze roślinne. Zawierają one bowiem niezbędne kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć i które musimy dostarczyć wraz z pożywieniem. Należą do nich wielonasycone kwasy: linolowy (Omega-6) oraz Ralpha linolenowy (Omega-3). Niezwykle istotna jest proporcja spożywanego kwasu Omega-6 do Omega-3. Powinna ona wynosić 5 do 1. W dzisiejszych standardowych dietach dominuje proporcja 10 do 1, dlatego zaleca się zwiększenie dawki przyjmowanego kwasu Omega-3. Istotne jest również mieszanie olejów tak aby uzyskać odpowiedni bilans pomiędzy kwasami tłuszczowymi nasyconymi i nienasyconymi (jednonienasyconymi i wielonienasyconymi).
Program lojalnościowy
Zbieraj punkty i zyskaj stały rabat