Promocje
Syrop malinowy słodzony miodem 250ml BIO Polska Róża
Syrop malinowy słodzony miodem 250ml BIO Polska Róża
17,80 zł 16,80 zł
szt.
Mleko bez laktozy 3,5% BIO 1l Sobbeke
Mleko bez laktozy 3,5% BIO 1l Sobbeke
12,50 zł 11,30 zł
szt.
Mleko bez laktozy 1,5% BIO 1l Sobbeke
Mleko bez laktozy 1,5% BIO 1l Sobbeke
11,50 zł 10,30 zł
szt.
KAPUSTA CZERWONA KISZONA BIO 450 g - SĄTYRZ
KAPUSTA CZERWONA KISZONA BIO 450 g - SĄTYRZ
12,10 zł 10,60 zł
szt.
MALINA 80% Z CUKREM TRZCINOWYM BIO 270 g - SAD DANKÓW
MALINA 80% Z CUKREM TRZCINOWYM BIO 270 g - SAD DANKÓW
14,80 zł 13,99 zł
szt.
JABŁKO - GRUSZKA B/C BIO 260 g - SAD DANKÓW
JABŁKO - GRUSZKA B/C BIO 260 g - SAD DANKÓW
13,00 zł 11,99 zł
szt.
PIECZARKI KROJONE SUSZONE BIO 60 g - RUNOLAND
PIECZARKI KROJONE SUSZONE BIO 60 g - RUNOLAND
20,50 zł 19,40 zł
szt.
OPIEŃKI MARYNOWANE BIO 300 g - RUNOLAND
OPIEŃKI MARYNOWANE BIO 300 g - RUNOLAND
16,00 zł 14,90 zł
szt.
Ketchup dla dzieci bez cukru BIO 315g Primaeco
Ketchup dla dzieci bez cukru BIO 315g Primaeco
10,70 zł 9,50 zł
szt.
Producenci
Prokonsumencki

  


 
Świeże kiełki to witaminowa bomba.


Obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, witaminy: B, A, C, E, H, pierwiastki wapnia, żelaza, siarki, cynku, magnezu, potasu, selenu, chromu, litu. Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia odporność, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo.

Jak wysiewać? Tradycyjnie na ligninie, w słoiku odwróconym do góry dnem z zakrętką z gazy, na sitku, w woreczku lnianym, albo w specjalnej kiełkownicy.
Ważne, aby do kiełkowania wybierać wyłącznie specjalnie do tego przeznaczone, najlepiej ekologiczne nasiona, a nie zakupione w sklepach ogrodniczych, gdyż są one przeznaczone wyłącznie do hodowli gruntowej i zawierają trujące środki konserwujące, pestycydy, środki grzybobójcze. Kiełki z takich nasion nie będą już miały właściwości zdrowotnych, wręcz przeciwnie. Ważna jest też zasada: im młodsze ziarno tym lepiej kiełkuje. Optymalna temperatura do wyhodowania kiełków to między 18 – 22 stopni C. Kiełki są gotowe do spożycia po 3 – 7 dniach – zależy od rodzaju kiełków (informacja kiedy dane kiełki są gotowe do jedzenia zazwyczaj jest na opakowaniu). Najlepsze są zdecydowanie do drugiego dnia po wykiełkowaniu. Jeśli w tym czasie nie zjesz wszystkich to przez dwa dni możesz je przechować w lodówce, potem są już niezdatne do spożycia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl