Jak wszyscy wiemy soczewica jest doskonałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jak podaje fachowa literatura w 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika odżywczego. Uwielbiamy soczewicę każdego koloru, w tym przepisie użyliśmy akurat czarnej soczewicy, może dlatego że z wyglądu przypomina kawior.
Całość pasty uzupełniają nasiona chia, których zdrowotnych właściwości chyba nie ma sensu już powtarzać oraz prażone nasiona słonecznika. Pasta scalona została suszonymi pomidorami.
Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, gdyż jest bardzo smaczny i bardzo łatwy do przygotowania.
Składniki:
- szklanka czarnej soczewicy beluga
- 3 łyżki nasion chia
- 100g prażonych ziaren słonecznika
- łyżka przecieru pomidorowego
- 5-6 suszonych pomidorów
- 3-4 łyżki oliwy z pomidorów
- sól, pieprz
Soczewicę gotujemy tak, aby była miękka. Na patelni lekko prażymy słonecznik. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy. Masa nie musi być idealnie gładka. Pasta idealnie nadaje się na kanapki.