Zapraszamy serdecznie na Brzask:)
Dziś degustujemy ekologiczne banany oblane wysokiej jakości surową czekoladą 🍫🍫🍫 COCOA.
A czym się różni surowa czekolada od tych które możecie dostać w każdym sklepie?
Tradycyjne czekolady zawierają, CUKIER który osłabia układ odpornościowy organizmu, przyczynia się do rozwoju cukrzycy oraz przyspiesza procesy starzenia. MLEKO W PROSZKU dodawane do masy czekoladowej pełne jest szkodliwych substancji sztucznych. Tematu wszelkich KONSERWANTÓW i środków barwiących nawet nie warto rozpoczynać, bo jest to temat rzeka. Już na pierwszy rzut oka widać, że każda czekolada fabryczna, czy to w formie tabliczkowej, cukierkowej czy pitnej, nie jest najzdrowszym wyborem dla organizmu.
Na szczęście, istnieje dla niej zdrowa alternatywa, jaką jest surowa czekolada. Została ona wymyślona na długo przed opracowaniem przemysłowych metod produkcji wykorzystujących konserwanty i inne środki chemiczne. Jest to ręcznie formowana tabliczka wykonana z ekologicznego, nieprażonego ziarna rozcieranego i konszowanego na zimno.
Najważniejszym pierwiastkiem obecnym w surowej czekoladzie jest MAGNEZ. Stężenie tego pierwiastka w naszej czekoladzie przewyższa jego stężenie w każdym innym produkcie czekoladowym. W dzisiejszych czasach magnez jest jednym z pierwiastków, których niedobór najbardziej doskwiera społeczeństwu. Dzieje się tak, ponieważ żyjemy w czasach pogoni za pieniądzem, a ów pierwiastek wpływa korzystnie na radzenie sobie ze stresem.
Kolejnym zbawiennym działaniem surowej czekolady są jej właściwości ANTYOKSYDACYJNE. Substancje antyoksydacyjne opóźniają procesy starzenia i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Liczba ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania rodników tlenowych) surowej czekolady kształtuje się w granicach 28.000 jednostek, co jest jedną z najwyższych wartości na świecie. Dla przykładu podajmy, że borówki, jedne z bogatszych w antyoksydanty owoców, posiadają zaledwie 2.400 jednostek.
Surowa czekolada jest także bogata w FOSFOR nazywany na zachodzie pierwiastkiem piękności. To właśnie jemu przypisywane jest korzystne działanie na skórę, włosy i paznokcie.
Związki chemiczne zawarte w surowej czekoladzie w dużo większym stężeniu niż w czekoladzie tradycyjnej wpływają na podniesienie poziomów serotoniny w mózgu, odpowiedzialnych za odczucie przyjemności.
Kolejnymi związkiem obecnym w czekoladzie jest FLAWANOL, zapobiegający rozwojowi chorób układu krążenia. Badania przeprowadzone na grupie diabetyków już po miesiącu wykazały poprawę czynności układu krążenia po spożywaniu surowej czekolady. Wyniki uzyskane przy wykorzystaniu surowej czekolady były zbliżone do wyników uzyskanych z wykorzystaniem lekarstw.
Na co więc czekać, skoro możemy się delektować surową, i co najważniejsze, zdrową słodyczą bez żadnych konserwantów? :)