Producenci
Prokonsumencki

  

Agar, Agaranta żelująca bezgluten. BIO 3x6g BioVegan

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 8,50 zł 8.50
ilość szt
Zyskujesz 8 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Agar - agar to naturalna substancja żelująca pochodząca z krasnorostów. Jest bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny. Doskonały do mięs, ryb, ciast i deserów.

SKŁAD: agar agar* - substancja żelująca, maranta w proszku*, winiany potasu - regulator kwasowości (*certyfikowany składnik ekologiczny)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wymieszaj agarantę w 100 ml zimnej wody do uzyskania gładkiej masy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty cały czas mieszając. Dla zimnych produktów: wymieszaj agarantę w 100 ml zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 1 minutę ciągle mieszając. Ostudź i stopniowo dodawaj zimne składniki. Nie zmieniaj kolejności. Optymalną konsystencję żelową uzyskuje się po 3 godzinach przechowywania w lodówce.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1116 kJ / 267 kcal;
Tłuszcz: 0,20 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,2 g
Węglowodany: 40,0 g;
w tym cukry: 0,30 g;
Błonnik: 38,90 g;
Białko: 1,20 g;
Sól: 1,8 g

INFORMACJA ALERGENNA
może zawierać drożdże, gorczycę, sezam, soję.



Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C.Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii (często pozyskiwanych z podwodnych plantacji).

Ponieważ wodorosty są bogatym źródłem minerałów i witamin, agar dostarcza dużej porcji składników odżywczych, a nie jest trawiony przez enzymy.
Przewyższa żelatynę pochodzenia zwierzęcego, ponieważ jest niskokaloryczny, ma delikatniejszą strukturę i nie zmienia konsystencji. Jest lekkostrawny, dlatego zaleca się go w szczególności ludziom chorym i dzieciom.


Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl