Camu camu sproszkowane BIO 150g Bio Planet
Opis
Ekologiczne sproszkowane owoce camu camu, zwanej amazońską super jagodą, pochodzące z wilgotnych lasów amazońskich, charakteryzują się przyjemnym, lekko cierpkim smakiem.
SKŁAD: camu camu sproszkowane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Surowe owoce camu camu są zbyt kwaśne by można je spożywać na surowo. W Ameryce Południowej przyrządza się z nich desery i słodkie napoje i wykorzystuje do pielęgnacji skóry, jednak ich głównym zadaniem jest zwalczanie infekcji bakteryjnych i wirusowych.
Mogą stanowić cenny dodatek do diety. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, zyskują coraz większą popularność.
Świeże jagody camu camu zawierają minimum 2500 mg naturalnej witaminy C w 100g, czyli ok. 2-3 proc. ich świeżej masy. Dla porównania, zawartość tej witaminy w aceroli to około 2000 mg na 100g owoców, a w 100g cytryny, „kwaśniej" witaminy jest nie więcej niż 80 mg.
Witamina C to jednak nie wszystko. Owoce camu camu to doskonałe źródło bioflawonoidów, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Połączenie witaminy C, flawonoidów i kwasu elagowego czyni z camu camu bombę antyoksydacyjną, a z tym wiąże się już nie tylko ochrona przed infekcjami i redukcją zmarszczek.
Doskonale komponują się z innymi smakami, nadając im egzotycznego charakteru. Polecamy jako dodatek do koktajli, soków, lodów, sałatek, jogurtów i innych deserów.
ZALECANE SPOŻYCIE
ok. 2 g dziennie (połowa małej łyżeczki)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1325 kJ / 316 kcal
Tłuszcz - 3,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1 g
Węglowodany - 52 g
w tym cukry - 3,7 g
Błonnik - 26 g
Białko - 7,2 g
Sól - 0,2 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.