Dziś proponujemy coś na słodko.
Coś co możecie przygotować dosłownie w chwilę.
Kokosanki z ciecierzycy - macie wątpliwości? – naprawdę smakują świetnie!
Przepis wegański, bez użycia mąk glutenowych, bez cukru. Zobaczcie.
Składniki:
- 1 i ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
- 50g oleju kokosowego ok ¼ szklanki)
- 100g syropu z agawy, klonowego czy daktylowego
- 50g mąki migdałowej
- 100g wiórków kokosowych
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ciecierzycę, olej, mąkę, syrop, wanilię i sodę należy zmiksować, na samym końcu dodając wiórki.
Uformować ciasteczka i piec w temp 180 stopni przez 15-20 minut (jeśli ciasteczka zaczną za szybko brązowieć należy zredukować temperaturę o 10 stopni). Im dłużej pieczemy, tym kokosanki będą bardziej chrupiące, jednak należy uważać by ich nie przypalić.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
I to wszystko!
To kolejny udany przepis zaczerpnięty z bloga truetastehunters.
Dodajemy go do listy ulubionych!
A Wy?
Smacznego:)