Ksylitol Cukier brzozowy krystaliczny 1 kg Santini
Opis
Ksylitol jest cukrem pochodzenia naturalnego. Występuje on w owocach i warzywach, a nawet produkowany jest przez ludzki organizm. Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier, jest słodszy od sacharozy i nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku. Jest o 40% mniej kaloryczny i ma o 75% mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Wartość kaloryczna wynosi 2,4 kcal/g. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny.
Ksylitol jest jedynym słodzikiem posiadającym właściwości przeciw próchnicze oraz hamuje zapalenie dziąseł i ozębnej. Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego, efektywnie regenerując drobne ubytki. Około 30% spożytego ksylitolu zostaje wchłonięte przez wątrobę, a pozostała część zaabsorbowana zostaje w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Ksylitol jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie powinny lub nie chcą używać cukru.
Cukier ten dostępny jest pod wieloma postaciami. W formie krystalicznej zapewnia przyjemny, naturalny efekt chłodzenia, większy niż u innych polioli. Może być stosowany w potrawach gotowanych i pieczonych lub też być stosowany jako słodzik do napojów. Stosowany jest również w gumach do żucia, dropsach i aerozolach do nosa.
Kraj pochodzenia: Finlandia
SKŁAD: 100 % ksylitol
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1000 kJ / 240 kcal;
Tłuszcz : 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0 g
Węglowodany: 99,8 g
w tym cukry: 0,2 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g
Białko: 0 g
Sól: 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.