Quinoa czerwona (komosa ryżowa) BIO 500g Bio Planet
Opis
Ekologiczna quinoa czerwona, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
Quinoa czerwona stanowi źródło wartościowego białka, którego zawartość wynosi 14%. Komosę ryżową cechuje niezwykle duża zawartość minerałów: w 100g jest 1890mg magnezu, 1040mg potasu, 440mg wapnia i 26mg żelaza.
Jest także bogatym źródłem żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B, doskonałym pokarmem dla wegetarian.
Sposób przygotowania: Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie zagotować 500 ml wody, wsypać 180 g komosy i gotować ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1489 kJ / 353 kcal
Tłuszcz - 6,1 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
Węglowodany - 57 g,
w tym cukry - 1,3 g
Białko - 14 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.