Quinoa czerwona (komosa ryżowa) BIO 250g Bio Planet
Opis
Ekologiczna quinoa czerwona, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
Quinoa czerwona stanowi źródło wartościowego białka, którego zawartość wynosi 14%. Komosę ryżową cechuje niezwykle duża zawartość minerałów: w 100g jest 1890mg magnezu, 1040mg potasu, 440mg wapnia i 26mg żelaza.
Jest także bogatym źródłem żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B, doskonałym pokarmem dla wegetarian.
Sposób przygotowania: Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie zagotować 500 ml wody, wsypać 180 g komosy i gotować ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 354 kcal (1492 kJ)
BIAŁKO - 14,1
WĘGLOWODANY - 57,1
TŁUSZCZ - 6,1
Kraj pochodzenia składników: Peru
Kraj producenta: Polska
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.