QUINOA TRÓJKOLOROWA BIO 250 g - BIO PLANET
Opis
Quinoa jest niezwykłą rośliną wytwarzającą bogate w skrobie nasiona, które często klasyfikuje się jako zboże (jednak nim nie jest).
Miejscem narodzin quinoa jest Ameryka Południowa (Peru, Boliwia). Charakteryzuje się wyjątkową kompozycją aminokwasów, pokrywającą się z zaleceniami żywieniowymi WHO. Ponadto bogata jest w szczególny aminokwas - lizynę, niezbędny podczas budowy układu kostnego oraz mięśniowego. Lizyna nie jest syntetyzowana przez organizm człowieka, w związku z tym musi być dostarczana wraz z dietą. Quinoa jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe.
Sposób przygotowania: ziarno quinoa należy gotować w osolonej wodzie, w proporcji 1:2. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako komponent zup oraz dań jednogarnkowych.
Skład: quinoa trójkolorowa* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1489 kJ / 353 kcal
Tłuszcz - 6,1 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
Węglowodany - 57 g,
w tym cukry - 1,3 g
Białko - 14 g
Sól - 0 g
Kraj pochodzenia składników: Peru
Kraj producenta: Polska
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.