CIECIERZYCA BEZGLUTENOWA BIO 5 kg - HORECA
Opis
Ekologiczne ziarno ciecierzycy, zwane również cieciorką lub grochem włoskim jest najbogatszą w żelazo rośliną strączkową.
Jej wartości odżywcze wzmacniają szczególnie układ trawienny. Ciecierzyca ma delikatny i orzechowy smak, dlatego świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół / przypraw, a także do zup, potraw jednogarnkowych (z warzywami, z kaszą jaglaną), sosów i sałatek zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczególnie znany w krajach arabskich humus (pasta z cieciorki) z dodatkiem pasty sezamowej (tahiny), cytryny i ziół jest bardzo odżywczą i smaczną potrawą.
Sposób przygotowania: cieciorkę należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na co najmniej 12 godzin. Następnie gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie, z dodatkiem glonu kombu (ułatwia trawienie). Cieciorkę solimy dopiero pod koniec gotowania, ewentualnie można dodać sos sojowy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1445 kJ / 343 kcal
Tłuszcz - 4,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 45 g, w tym cukry - 11 g
Błonnik - 17 g
Białko - 22 g
Sól - 0,06 g
Kraj pochodzenia składników: Turcja
Kraj producenta: Polska
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.