Ciecierzyca bezglutenowa BIO 1kg Bio Planet
Opis
Ekologiczne ziarno ciecierzycy, zwane również cieciorką lub grochem włoskim jest nabogatszą w żelazo rośliną strączkową. Jej wartości odżywcze wzmacniają szczególnie układ trawienny. Ciecierzyca ma delikatny i orzechowy smak, dlatego świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół / przypraw, a także do zup, potraw jednogarnkowych (z warzywami, z kaszą jaglaną), sosów i sałatek zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczególnie znany w krajach arabskich humus (pasta z cieciorki) z dodatkiem pasty sezamowej (tahiny), cytryny i ziół jest bardzo odżywczą i smaczną potrawą.
Sposób przygotowania: cieciorkę należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na co najmniej 12 godzin. Następnie gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie, z dodatkiem glonu kombu (ułatwia trawienie). Cieciorkę solimy dopiero pod koniec gotowania, ewentualnie można dodać sos sojowy.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 341 kcal (1435 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 4.60 g
węglowodany - 44.50 g
białko - 21.70 g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Kraj producenta: Polska
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.