Chleb żytni z żurawiną na zakwasie 650g Dobra Piekarnia dawniej Sarnowska
Opis
Chleb żytni na zakwasie z żurawią - smaczny, ze słodkawą nutą żurawiny.
Skład: Mąka żytnia (typ 720), zakwas żytni, otręby żytnie, żurawina, sól, woda
Chleby najlepiej przechowywać w lnianym woreczku bądź papierowej torbie. Chleby można mrozić.
Podana cena jest ceną za sztukę chleba 650 gram.
ZAMÓWIENIA NA PIECZYWO Z DOBREJ PIEKARNI, PROSIMY SKŁADAĆ DO PONIEDZIAŁKU DO GODZ. 20.00
Dobra Piekarnia oferuje Państwu wyłącznie zdrowe pieczywo na zakwasie żytnim. Wypieka chleby orkiszowe, żytnie oraz pszenne. Ziarna zbóż pochodzą z Polski. Mąka, którą używają do pieczenia, to efekt pracy i doświadczenia pięciu pokoleń młynarzy z Wielkopolski. Zakwas żytni robią sami i pieczołowicie o niego dbają od ponad 3 lat. Do wypieku używana jest sól morska, naturalnie jodowanej oraz miód z wielkopolskich pól i łąk. Dodatki do chlebów w postaci ziół i ziaren sprowadzane są z krajów europejskich. Pieką bez drożdży, polepszaczy smaków i spulchniaczy. Nie stosują zakwasu w proszku ani też substancji barwiących pieczywo. Proces produkcyjny bochenka trwa niemal 24 godziny. Dobry chleb nie lubi pospiechu, a im dłużej ciasto fermentuje, tym jest smaczniejsze i dłużej świeże. Ich chleby wspaniale pachną, smakują i mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Trudno o pyszniejszy chleb niż ten na zakwasie.
Zalety pieczywa na zakwasie:
- Zawarte w zakwasie bakterie kwasu mlekowego hamują rozwój bakterii chorobotwórczych i sprzyjają rozwojowi bakterii probiotycznych, przez co rośnie ogólna odporność organizmu,
- Wielogodzinna fermentacja kwasu mlekowego ułatwia przyswajanie mikroelementów z mąki i jednocześnie eliminuje z niej naturalnie występujące toksyny,
- Długi proces fermentacji mlekowej zmniejsza zawartość węglowodanów. Pieczywo ma niski indeks glikemiczny i nie tuczy,
- Pieczywo na zakwasie syci na wiele godzin i ułatwia trawienie,
- Zakwas zawarty w pieczywie naturalnie go konserwuje i długo pozostawia świeżym,
- Chleb dostarcza węglowodanów złożonych (źródło energii), białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B, E, A oraz składniki mineralne; magnez, cynk, miedź, selen, fosfor, żelazo.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.