Mąka z płaskurki pełnoziarnista BIO 500g Bio Planet
Opis
Polska mąka z ekologicznej płaskurki, starszej siostry orkiszu. Uzyskana z płaskurki mąka jest jakościowo nawet lepsza niż mąka orkiszowa.
Ekologiczna mąka z płaskurki otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren jednego z najstarszych, udomowionych gatunków pszenicy. Polecamy do wypieku chleba, któremu nadaje lekko orzechowy posmak. Doskonała również do wyrobu makaronów, a także jako dodatek do zup, ciast i pieczonych warzyw. Mąka z płaskurki znakomicie nadaje się do wypieku chleba, herbatników, ciastek, makaronu czy też piwa. We Włoszech, ziarna płaskurki stanowią składnik tradycyjnej zupy.
Płaskurka to jedno z pierwszych udomowionych zbóż. Dużą popularnością cieszyło się za czasów Cesarstwa Rzymskiego.
Płaskurka zawiera bardzo dużo białka oraz wapnia i fosforu, w mące tej zawarta jest witamina B1, PP, kwas pantotenowy, witamina młodości - E.
Skład: mąka z pszenicy płaskurki pełnoziarnista* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1404 kJ / 332 kcal
Tłuszcz - 2,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 59 g
w tym cukry - 0,9 g
Błonnik - 9,8 g
Białko - 13 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Polska
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.